top of page
Αναζήτηση
  • Νίκος Μικρόπουλος

Ηλιούπολη 28 Οκτωβρίου 1978: Όταν οι αγωνιστές απαγορευόταν να τιμήσουν αγωνιστές

Έγινε ενημέρωση: 27 Οκτ 2023


28η Οκτωβρίου 1978. Ηλιούπολη. Εν αναμονή της κατάθεσης στεφάνων και της μαθητικής παρέλασης.


Την ώρα της λήξης της δοξολογίας στην Κοίμηση και της μετάβασης των επισήμων και του πλήθους στην Πλατεία Φλέμινγκ για την παρέλαση, το τοπικό παράρτημα των Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ξεκινά απ’ την κεντρική πλατεία για να καταθέσει στεφάνι. Η συμμετοχή τους στις σχετικές εκδηλώσεις απαγορευόταν τότε.


Βαδίζουν πιασμένοι αγκαζέ γέροντες και γερόντισσες που στις ταλαιπωρημένες πλάτες τους βαραίνουν οι κακουχίες του πολέμου 40-41, της κατοχής, της Εθνικής Αντίστασης, του Εμφυλίου, των εξοριών και των βασανιστηρίων.

Στο ύψος της εκκλησίας δέχονται την επίθεση της Αστυνομίας. Βάρβαρα χτυπήματα με τα ξύλινα τότε γκλομπ. (Βέβαια η τοπική ηγεσία της Αστυνομίας, παρά την πτώση της χούντας, 4 χρόνια πριν, παραμένει η ίδια).

Παρακολουθώ απ’ το πεζοδρόμιο άναυδος, με πόσο σθένος αυτοί οι παππούδες και γιαγιάδες προσπαθούν να προστατέψουν ένα όπως φαίνεται πολύτιμο γι’ αυτούς σύμβολο, το στεφάνι με την κορδέλα. Οι αστυνομικοί καταφέρνουν να αποσπάσουν το στεφάνι. Το ποδοπατούν, λειωμένα λουλούδια διασκορπίζονται στο οδόστρωμα ενώ οι γέροντες συνεχίζουν να μάχονται για ένα κομμάτι της σχισμένης κορδέλας. Δύο απ’ αυτούς καταρρέουν λιπόθυμοι απ’ τα χτυπήματα και χρειάζεται να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Στην Πλατεία Φλέμινγκ, ο Δήμαρχος Παύλος Πεντάρης, πληροφορούμενος τι συνέβη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποχωρεί απ’ την εξέδρα των επισήμων. Τη θέση του καταλαμβάνει επιδεικτικά ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στον Δήμο, Κωνσταντίνος Δελαπόρτας, διορισμένος Δήμαρχος επί χούντας. Το καθεστώς που υπηρέτησε, τίμησε και επιβράβευσε με συντάξεις τους συνεργάτες την Γερμανών.


Τα δύο εξατάξια τότε Γυμνάσια Αρρένων και Θηλέων, έχουν συγκεντρωθεί στο Νησάκι, έτοιμα να παρελάσουν προς την Πλατεία Ηρώων. Τα νέα για την επίθεση στους αντιστασιακούς φθάνουν. Όπως και ότι οι μαθητές θα πρέπει να παρελάσουν μπροστά στον επί χούντας Δήμαρχο. Αγανακτισμένα «πηγαδάκια» στήνονται, ενώ μερίδα καθηγητών απειλεί με απουσίες και αποβολές αν οι μαθητές τολμήσουν…


Το Γυμνάσιο Θηλέων παρελαύνει, με αρκετές απουσίες. Το ακολουθούν 2 αποδεκατισμένα τμήματα, απ’ τα 18 του Γυμνασίου Αρρένων. Οι μαθητές παραμένουν στο Νησάκι αρνούμενοι να παρελάσουν. Στην πλατεία Φλέμινγκ τα εμβατήρια ηχούν αναμένοντας το Γυμνάσιο Αρρένων. Όσοι δεν γνωρίζουν απορούν για την μεγάλη καθυστέρηση. Παρακολουθώ τον Δελαπόρτα στην εξέδρα να φωνάζει και να χειρονομεί έξαλλος, έως ότου συνειδητοποιεί πως οι μαθητές δεν θα έλθουν ποτέ και η τελετή λήγει άδοξα.


Την επομένη, η Αστυνομία πηγαίνει στο Γυμνάσιο και ζητά τα ονόματα όσων δεν παρέλασαν. Παρεμβαίνει ο Δήμαρχος και τα ονόματα δεν δίνονται




468 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page